Dunia perpustakaan dan maklumat di hujung jari

Dalam menghadapi dunia teknologi maklumat kala ini, saya berpendapat perpustakaan menghadapi cabaran yang amat besar. Masih relevan lagi kah perpustakaan di kalangan warga pada hari ini? Entah kenapa, cinta saya terhadap fizikal buku begitu unik . Saya akui saya kurang membaca. Biarlah apa pun orang nak kata.

Sekadar perkongsian yang tidak seberapa, ada beberapa link yang saya jumpa. Klik pada pautan ini ya! he he he he

School Library Research

Advertisements

Delete User? Almost 18 hours to complete my site

Page sebagai Admin

deleteuser7

Pak Long buatkan link kepada file deleteuser.php

deleteuser5

Tetapi sebelum itu, Pak Long telah wujudkan file deleteuser.php dan deleteuser2.php. Caranya hanya ubah file updateuser.php dan update user.php by ‘save as’. Sila ikut blog ini yang saya peroleh daripada rakan sekuliah Pak Long.

Miss Lim Pei Rong

File updateuser.php di ‘save as’ kan kepada file deleteuser.php

deleteuser

Yang ini pula deleteuser2.php

deleteuser2

Finally…Syukur. Saya nak study pula untuk bina page find user dan user page.

Admin webpage – sekadar latihan.

Penilaian telah dilakukan. Tidak mengapa, kesilapan saya juga. Sekadar ulangkaji. Cuba buat page List of User dengan fail yang dibina viewuser.php. Namun saya mendapati apabila Recordset dibuat , terjadi begini dan ianya tidak sama dengan Recordset seperti segelintir rakan2 yang lain. Boleh sesiapa jelaskan tak. Ini screen shot nya. Lihat imej di bawah.

adminviewuser

Mungkin saya yang silap atau memang macam ini ke? FYI, Insert record dah pun dibuat pada page Add User. Failnya adalah adduser.php.

Harap ada yang jelaskan ya.

 

OK..TQ Miss Lim. sudah dapat.

adminviewuser.jpg

 

Setting up Database with MS Access dan Dreamweaver.

database1mdb

Pls make sure save in MS Acces 2000-2003.

Ini yang saya createkan pada MS Acces. 3+1. Ianya terdiri ID…nama, umur dan komen.

database2mdb

Dreamweaver

Pada dreamwever PakLong createkan file baru. But, before that DW disetkan ASPVBscript.Screen shot disediakan di bawah.

kenalan

file kenalan.asp diwujudkan.

dw1

Pak Long cuba membina site baru untuk ASP, tetapi malangnya gagal apabila cuba melakukan connection dengan internal server. Cuba lihat ya screen shot yg tunjukkan di bawah.

manage site

Kenapa ya?

Pak Long cuba melihat connection. Tiada masalah. Lihat screen shot di bawah.

IIS72

Nampaknya Pak Long tidak dapat memasukkan server behaviour. Emmmm.